Η Ασπίδα του Αχιλλέα

Υπογραφή αγωγού: Κάθετη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας

Την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP (Trans-Adriatinc Pipeline) πρόκειται να υπογράψουν τη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αλβανία. Η διακρατική συμφωνία πρόκειται να σημάνει την έναρξη ενός έργου μεγάλης γεωοικονομική και γεωπολιτικής τόσο για τη περιοχή όσο και για τη χώρα μας ειδικότερα αφού μέσω αυτού, και μερικών ακόμα η Ελλάδα θα μετατραπεί σταδιακά από χώρα-καταναλωτής σε χώρα-διαμετακομιστής, με συνέπεια η αξία της στη διεθνή σκηνή να αναβαθμιστεί δραματικά.

Είναι προφανές πως μία χώρα απλά «καταναλωτής» δεν έχει μεγάλο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα απέναντι στον παραγωγό διότι εξαρτάται εξολοκλήρου από της προθέσεις του, μειονέκτημα που μεγαλώνει εάν κάποιος λάβει υπόψη του και το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είναι και ως μέγεθος αγοράς κάτι το πολύ σημαντικό.

Αντιθέτως, η μετατροπή της χώρας σε «διαμετακομιστή» αυξάνει κατακόρυφα το γεωπολιτικό της βάρος διότι από την ίδια εξαρτώνται τόσο η χώρα που εξάγει το φυσικό αέριο όσο και η χώρα τελικού προορισμού. Το παράδειγμα της θέσης της Ουκρανίας κατά τους σχετικά πρόσφατους «πολέμους του αερίου» που λάμβαναν χώρα μεταξύ αυτής και της Ρωσίας κάθε Ιανουάριο, είχε ως αποτέλεσμα η μισή Ευρώπη να εξαρτάται από τις διαθέσεις του Κιέβου έναντι στη Μόσχα.

Στη προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα θα δράσει ως συνδετικός κρίκος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο πρόκειται να εξάγει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ευρώπη. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η χώρα μας θα αποτελέσει τη πρώτη χώρα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνδεθεί με αγωγό φυσικού αερίου που θα προέρχεται απευθείας από την Κασπία χωρίς την παρεμβολή της Ρωσίας, γεγονός το οποία θα σημάνει και την πρώτη επιτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Κεντρική Ασία αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να κοιτάξει να εκμεταλλευτεί – αν δεν το έχει είδη κάνει – είναι η εξάρτηση της συμμετοχής της Αλβανίας στο εταιρικό σχήμα από την αποδοχή από τα Τίρανα της συμφωνίας για το διαχωρισμό της θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια δεν επικυρώνεται από την Αλβανική πλευρά με αστείες δικαιολογίες.

Τέλος, να σημειώσουμε πως η Ελλάδα για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να «αποπροσανατολιστεί» από τον κύριο σκοπό της ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία θα της επιτρέψει από χώρα «διαμετακομιστής» να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο σε χώρα «παραγωγό».

Με άλλα λόγια η συμμετοχή σε σχήματα τα οποία θα βάλουν την χώρα μας στον παγκόσμιο διαμετακομιστικό χάρτη της ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολλαπλασιαστής δύναμης» ο οποίος όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον πραγματικό στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων τα οποία είναι της αυτής, εάν όχι μεγαλύτερης, σημασίας από αυτά που υπάρχουν στην Κασπία.

Ας ελπίσουμε πως η υπογραφή του TAP δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή για τη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Και ένα ρητορικό ερώτημα, αλήθεια με τον South Stream τι γίνεται;

πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Υπογραφή αγωγού: Κάθετη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΕΠΙΓΟΝΟΣ

Ελεύθερος άνθρωπος, ελεύθερη σκέψη.

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Υποψήφιος Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΓΕΝΟΣ ΙΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΘΕΩΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ ΕΚ ΖΗΝΟΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ …ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Jo Di graphics

Το blog με όλες τις δημιουργίες από το Jo Di graphics

Vamvoukas' Blog

Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( πρώην ΑΣΟΕΕ)

Χείλων

Ιστολόγιο Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

myathensnotes

a blog on Athens

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

Macedonian Ancestry

"I thank the gods for being Greek" - Alexander the Great

Yannis Ioannou,cartoonist

cartoons and satyrical comics ,Yannis Ioannou

sotosblog

«Ο άνθρωπος που δεν είναι ικανός να αντλεί διαρκώς από μέσα του νέους πόθους, μαζί κι έναν καινούργιο εαυτό, να γυρίζει ως επιβεβαίωση την πλάτη στο παρωχημένο και σαπισμένο, αυτός δεν είναι άνθρωπος: είναι ένας μπουρζουάς, ένας φαρμακοτρίφτης, ένας ουτιδανός.» Αμεντέο Μοντιλιάνι (http://www.modigliani-foundation.org)

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ

Επιλογές ...από τους Πολεμιστές της!

Αρέσει σε %d bloggers: