Η Ασπίδα του Αχιλλέα

Η Ουάσιγκτον απεφάσισε. Άνω Μακεδονία η Βαρδάρσκα

Ἡ Ἑλληνική «κυβέρνησις» καί κατά κύριο λόγο ἡ Γερμανία, (ἡ ὁποία ἔχει τόν τελευταῖο λόγο μέσα στήν Εὐρώπη τῶν 27) τί λέει; Συμφωνεῖ;

Ὑποψιάζομαι, ὅτι στό συγκεκριμένο θέμα θά συμπλεύσῃ μέ τίς Ἑλληνικές θέσεις. Ξέρει αὐτή. Ἦρθε ἡ ὥρα νά ἀρχίσῃ νά ἀποστασιοποιεῖται ἀπό τίς ἐπιδιώξεις καί τά συμφέροντα τῆς, πρώην, κοσμοκράτειρας Ἀμερικῆς καί νά ὑπηρετήσῃ τά δικά της. Τά συμφέροντα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνώσεως…..Μινώταυρος

Κάτι τρέχει μέ τούς…..Ἄνω

Έχουμε εδώ στο «Ποντίκι» πολλές φορές επισημάνει ότι, κατά την άποψή μας (η οποία δεν είναι πρωτότυπη – δηλαδή δεν ανακαλύψαμε εμείς την Αμερική), η κρίση που βιώνει η χώρα και γενικότερα η Ευρωζώνη, πέρα από την οικονομική, έχει και μια γεωπολιτική διάσταση: πίσω από την κρίση χρέους δύσκολα κρύβεται η αμερικανο-γερμανική σύγκρουση συμφερόντων. Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν τη συνέχιση της κατάστασης που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιφύλασσε στις χώρες της δυτικής Ευρώπης: αυτόν του (αμερικανικού) προτεκτοράτου.

Και η Γερμανία έχει κάθε λόγο (και τη δυνατότητα) να αμφισβητήσει, για λογαριασμό της τουλάχιστον, αυτόν τον ρόλο. Πολύ περισσότερο η Γερμανία θεώρησε ότι είχε την ευκαιρία να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην ηγεσία της Ευρώπης.

Μέχρι κάποιο σημείο το ευρωατλαντικό σύστημα λειτούργησε συμπληρωματικά. Η διεύρυνση, ας πούμε, του ΝΑΤΟ με τις χώρες τους πρώην ανατολικού μπλοκ προχώρησε βήμα προς βήμα με την ένταξη αυτών των χωρών στην Ε.Ε. Τότε η Γερμανία έκανε τη στρατηγική επιλογή της διεύρυνσης αφήνοντας για αργότερα την εμβάθυνση και τη δημιουργία των μηχανισμών που θα προσέδιδαν στην Ε.Ε. τον χαρακτήρα του παγκόσμιου παίκτη.

Με άλλα λόγια οι Γερμανοί, προκειμένου να ενισχύσουν μια αγορά στην οποία είχαν προνομιακή θέση, αγνόησαν ότι χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα το δικό τους μαγαζί, η Ε.Ε., θα παρέμενε απλώς ένα μαγαζάκι του ΝΑΤΟ.

Αυτό οι Γερμανοί το κατάλαβαν πολύ γρήγορα, όταν ο Μπους άρχισε τη σταυροφορία του στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στην προκειμένη περίπτωση οι νέοι εταίροι στην Ε.Ε. – και πρώην χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης – εμφανίστηκαν πιο Αμερικανοί από τους Αμερικανούς μη επιτρέποντας στην Γερμανία να διατυπώσει καμία αμφισβήτηση της πολιτικής των ΗΠΑ.

Προφανώς οι Γερμανοί, πολύ περισσότερο απ’ όλους, γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ: ο (αμερικανικός) μηχανισμός που κρατά «τη Γερμανία κάτω, τη Ρωσία έξω και την Αμερική μέσα στην Ευρώπη».

Στην περίπτωση που όσα γράφτηκαν πιο πάνω πλησιάζουν την πολύπλοκη πραγματικότητα των ημερών, μπορεί κάποιος εύκολα να κατανοήσει γιατί οι Γερμανοί εμφανίζονται σήμερα όψιμοι υποστηρικτές της ελληνικής άποψης για το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την ελληνική θέση, να θυμίσουμε, δεν νοείται ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) αν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Οι γερμανικές ευαισθησίες διατυπώθηκαν μόλις προχθές από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπο Στέφαν Φούλε ως εξής, σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Radio Free Europe) με έδρα την Πράγα:

«Νομίζω πως κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει διάκριση: Όλες οι γείτονες χώρες είναι σημαντικές για την υποψήφια προς ένταξη χώρα, για τη χώρα που επιθυμεί να προσχωρήσει στην Ε.Ε. (σ.σ.: εννοεί την ΠΓΔΜ). Η υπόθεση όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα είναι προφανής: υπάρχει το ζήτημα της ονομασίας το οποίο πρέπει να λυθεί.

Πέραν των σχέσεων με την Ελλάδα, όλο πιο συχνά ακούω για τις σχέσεις και την περιπλοκότητα των σχέσεων με τη Βουλγαρία. Ακούω πολλές δηλώσεις από Βούλγαρους εκπροσώπους, οι οποίοι αναφέρονται σε προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων. Αυτό πρέπει να λυθεί από τους πολιτικούς και των δύο πλευρών. Οι πολιτικοί και των δύο χωρών έχουν την ευθύνη.

Η πορεία προς την Ε.Ε. περνά μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας και, αν θέλετε να καταστείτε καλό μέλος της Ένωσης, ο μοναδικός τρόπος είναι ταυτόχρονα να καταστείτε καλός γείτονας».

Αυτές οι όψιμες γερμανικές ευαισθησίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο χθεσινό «Ποντίκι» για την ύπαρξη μυστικών εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπό άμεση αμερικανική διαμεσολάβηση.

Στόχος αυτής της αμερικανικής προσπάθειας είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα (για ελληνική χρήση) Άνω Μακεδονία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έχει, προφανώς, ενδιαφέρον να δούμε προς ποια κατεύθυνση τους ευρωατλαντικού δίπολου θα γείρει ο Αντωνης Σαμαράς. (πηγή)

Μέχρι τότε, τήν διακυβέρνησι τῆς χώρας θά ἔχῃ ἀναλάβῃ ὁ Τσίπρας. Ἄλλος ἕνας εγκάθετος τῶν ξένων ἀφεντάδων.

Μινώταυρος

πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Η Ουάσιγκτον απεφάσισε. Άνω Μακεδονία η Βαρδάρσκα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΕΠΙΓΟΝΟΣ

Ελεύθερος άνθρωπος, ελεύθερη σκέψη.

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Υποψήφιος Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΓΕΝΟΣ ΙΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΘΕΩΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ ΕΚ ΖΗΝΟΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ …ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Jo Di graphics

Το blog με όλες τις δημιουργίες από το Jo Di graphics

Vamvoukas' Blog

Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( πρώην ΑΣΟΕΕ)

Χείλων

Ιστολόγιο Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

myathensnotes

a blog on Athens

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

Macedonian Ancestry

"I thank the gods for being Greek" - Alexander the Great

Yannis Ioannou,cartoonist

cartoons and satyrical comics ,Yannis Ioannou

sotosblog

«Ο άνθρωπος που δεν είναι ικανός να αντλεί διαρκώς από μέσα του νέους πόθους, μαζί κι έναν καινούργιο εαυτό, να γυρίζει ως επιβεβαίωση την πλάτη στο παρωχημένο και σαπισμένο, αυτός δεν είναι άνθρωπος: είναι ένας μπουρζουάς, ένας φαρμακοτρίφτης, ένας ουτιδανός.» Αμεντέο Μοντιλιάνι (http://www.modigliani-foundation.org)

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ

Επιλογές ...από τους Πολεμιστές της!

Αρέσει σε %d bloggers: