Η Ασπίδα του Αχιλλέα

Τα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν υπέροχα

Του Ανδρέα Λαμπρόπουλου

Όταν ξέσπασε για τα καλά η κρίση στην Ελλάδα με την είσοδο του ΔΝΤ στα οικονομικά δρώμενα της χώρας μας, η πρώτη εικόνα που σχηματίστηκε στο μυαλό μου ήταν ένα τεράστιο παζλ το οποίο αποτελούταν από εκατοντάδες κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία αποτελούσε ένα οικονομικό γεγονός, μία υπουργική απόφαση ή εντολή από την τρόικα. Το παζλ αυτό είχε ένα χαρακτηριστικό. Ήταν τόσο αλλόκοτα τα κομμάτια του και τόσο αντικρουόμενα μεταξύ τους που θεωρούσα ότι ήταν αδύνατο να συμπληρωθεί σωστά ή ακόμα και αν γινόταν αυτό, το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δε θα ήταν επιθυμητό για τη χώρα μας.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε…

με την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα μας. Πιστεύω ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία μια χώρα να αναθεωρεί το έλλειμμα της προς τα πάνω 3 και 4 φορές προκειμένου να καταστήσει αναγκαία τη «βοήθεια» από το Ταμείο. Ένα Ταμείο που ξέραμε ότι όπου πήγε ισοπέδωσε τα πάντα, βύθισε τον κόσμο στη μιζέρια και την εξαθλίωση και αποτέλεσε τροχοπέδη σε όποια σχέδια ανάπτυξης υπήρχαν. Αυτό τον οργανισμό λοιπόν φέραμε μετά βαΐων και κλάδων να μας βοηθήσει. Μια σημαντική σημείωση είναι ότι μέχρι τότε δανειζόμασταν μέσω των αγορών κοντά στο 6,5% και με το πρώτο μνημόνιο δανειστήκαμε στο 5% αν δεν κάνω λάθος. Υποθηκεύσαμε το μέλλον μας για 150bp χαμηλότερο δανεισμό, όταν σήμερα Ιταλία και Ισπανία δανείζονται κοντά στο 7%…

Το επιτόκιο δανεισμού μας όμως δεν είχε φτάσει τυχαία στο 6,5%. Κάποιοι, σε ένα βράδυ, αποφάσισαν ότι το Τ+3 στην εκκαθάριση των ομολόγων μπορούσε κάλλιστα να γίνει Τ+10 (προσωπική μου γνώμη ούτε αυτό εφαρμόστηκε ποτέ, οι ξένοι κλείνανε τις θέσεις τους όποτε θέλανε) δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ξένους κερδοσκόπους κυριολεκτικά να αλωνίζουν στην αγορά ομολόγων, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος δανεισμού σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Παράλληλα με τον ερχομό της Τρόικας, άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτοι ψίθυροι για την ακίνητη περιουσία τόσο του Δημόσιου Τομέα όσο και του ιδιωτικού. Το 70% ιδιοκατοίκησης των «τεμπέληδων» Ελλήνων χτύπαγε πολύ άσχημα στα μάτια των Γερμανών φίλων μας, έπρεπε λοιπόν να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο βάσει του οποίου ο Έλληνας ιδιοκτήτης να μη μπορεί να συντηρήσει την περιουσία και να αναγκαστεί ή να την πουλήσει κοψοχρονιά ή απλά να του την κατασχέσουν. Στο δε Δημόσιο, εκτάσεις φιλέτα όπως αυτή του Ελληνικού, έμεναν ανεκμετάλλευτες, στερώντας από το κράτος επενδύσεις που τόσο πολύ τις είχε ανάγκη.

Όσον αφορά τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, η επίθεση εναντίον τους είναι τόσο καλά ενορχηστρωμένη, που –μακάρι να διαψευστώ– δύσκολα θα αντέξουν. Αφού όλοι εκπλήρωσαν ένα όνειρο ζωής αγοράζοντας ένα ακίνητο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια απίστευτη φοροκαταιγίδα, που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δε μπορούσαν να διανοηθούν. Μέτρα όπως το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ είναι πραγματικά προκλητικά και δοκιμάζουν την αντοχή αλλά και την ανοχή του απλού πολίτη στην κοροϊδία. Είναι τυχαίο ότι η τρόικα ζητεί άρση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού ακίνητων; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στα χέρια τραπεζών που απαγορεύεται να βγουν σε πλειστηριασμούς. Αν γίνει πραγματικότητα η επιθυμία αυτή της τρόικας, οι ήδη γκρεμισμένες τιμές των ακινήτων θα χάσουν άλλο ένα 30% περίπου. Ποιοι θα αγοράσουν αυτά τα ακίνητα; Αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό με τις ευλογιές της κυβέρνησης και αυτοί που τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν χωρίς συνέπειες. Μήπως είναι οι ίδιοι όλοι αυτοί; Μάλλον ναι… Βάλτε και ένα ακόμη παίκτη μέσα. Εταιρίες Διαχείρισης ακινήτων, που θα αγοράσουν σαν πακέτα όλα αυτά τα κατασχεμένα και μετέπειτα θα τα εκμεταλλεύονται. Ποιοι θα έχουν αυτές τις εταιρίες; Μαντέψτε… Θα είναι αυτοί που τόσα χρόνια λήστευαν το ίδιο το κράτος.

Ένα ακόμα κομμάτι που δεν ταίριαζε στο παζλ, ήταν αυτό που είχε να κάνει με τον πλούτο της χώρας μας. Ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οφθαλμοφανείς και αδιαμφισβήτητες ενώ υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στα δε Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο, υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης οσμίου, του ακριβότερου μετάλλου, που η τιμή του στα Βαλκάνια είναι 43.000$ το κιλό, ενώ μια μέση τιμή παγκοσμίως είναι περίπου 60.000$/κιλό. Όταν λοιπόν το Ισραήλ ζήτησε το σχηματισμό ΑΟΖ με την Κύπρο και την Ελλάδα, αντί να πανηγυρίζουμε που μια υπερδύναμη όπως το Ισραήλ μας ήθελε συμμάχους, εμείς τους δείξαμε την πόρτα της εξόδου λέγοντας πως εμείς αποφασίζουμε τους συμμάχους μας. Παράλληλα φροντίσαμε να χαλάσουμε και τις σχέσεις μας με την Ρωσία, μια υπερδύναμη που δυνητικά θα μπορούσε να αγοράσει όλο το χρέος μας και εν συνεχεία να κάνει τεράστιες επενδύσεις στη χώρα μας.

Όλα αυτά γινόντουσαν παράλληλα με μια πρωτοφανή και διαρκή μείωση επιδομάτων, μισθών, συντάξεων και διαφόρων άλλων κινήσεων με σκοπό την αποδυνάμωση του κυρίως της μέσης αστική τάξης.

Αυτά μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα παραδείγματα συνθέτουν το παζλ «Καταστροφή της Ελλάδας». Ένα παζλ για το οποίο οι Έλληνες αναδημιουργοί του όχι μόνο δε λογοδότησαν και δε θα λογοδοτήσουν ποτέ, αλλά ακόμα και σήμερα παρουσιάζονται ως σωτήρες μας και διαπραγματευτές αντιστροφής της κατάστασης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ποιοι τους έδωσαν αυτό το δικαίωμα; Εμείς με την ψήφο μας…

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΕΠΙΓΟΝΟΣ

Ελεύθερος άνθρωπος, ελεύθερη σκέψη.

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Υποψήφιος Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΓΕΝΟΣ ΙΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΘΕΩΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ ΕΚ ΖΗΝΟΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ …ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Jo Di graphics

Το blog με όλες τις δημιουργίες από το Jo Di graphics

Vamvoukas' Blog

Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( πρώην ΑΣΟΕΕ)

Χείλων

Ιστολόγιο Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

myathensnotes

a blog on Athens

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

Macedonian Ancestry

"I thank the gods for being Greek" - Alexander the Great

Yannis Ioannou,cartoonist

cartoons and satyrical comics ,Yannis Ioannou

sotosblog

«Ο άνθρωπος που δεν είναι ικανός να αντλεί διαρκώς από μέσα του νέους πόθους, μαζί κι έναν καινούργιο εαυτό, να γυρίζει ως επιβεβαίωση την πλάτη στο παρωχημένο και σαπισμένο, αυτός δεν είναι άνθρωπος: είναι ένας μπουρζουάς, ένας φαρμακοτρίφτης, ένας ουτιδανός.» Αμεντέο Μοντιλιάνι (http://www.modigliani-foundation.org)

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ

Επιλογές ...από τους Πολεμιστές της!

Αρέσει σε %d bloggers: